به گزارش راهبرد معاصر؛ از کار افتادگی، افسردگی و حتی نازایی از عوارض دراز مدت مهم تب مالت است و میتواند روی ارگانهای حیاتی بدن مانند طحال، مغز و مغز استخوان نیز اثر بگذارد و حتی اعضای حیاتی بدن مانند کبد و قلب را درگیر کند.
مهرداد شریفی رئیس مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: تب مالت به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان مطرح است. بیشترین فصل انتقال بیماری تب مالت در اواخر بهار و اوایل تابستان به ویژه در فصل زایش دامها و زمانی که تمایل رفتن به طبیعت بیشتر می. شود، رخ میدهد.
وی افزود: بیماری تب مالت (بروسلوز Brucellosis) از انسان به انسان منتقل نمیشود و در این خصوص نگرانی وجود ندارد، اما اگر منبع آلودگی وجود دام آلوده، شیر و لبنیات غیر پاستوریزه باشد، بیماری به انسان منتقل میشود. همچنین احتمال ابتلای دیگر افراد خانواده که از منبع مشترک غذایی با فرد آلوده مصرف کردهاند، وجود دارد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: وجود دامهای آلوده و کشتار غیر مجاز دام، این بیماری را به انسان منتقل میکند و از این رو، متولی اصلی کنترل بیماری تب مالت در کشور سازمان دامپزشکی است بنابراین لزوم تقویت همکاری.های بین بخشی اهمیت ویژهای دارد.
وی ادامه داد: راه اصلی انتقال بیماری تب مالت از طریق خوراکی مانند مصرف شیر، پنیر، خامه و بستنی سنتی دارای آلودگی است، اما در آغل.ها و محلهایی که دام نگهداری میشود و فاقد تهویه مناسب هستند هم بیماری میتواند از طریق تماس با دام آلوده یا استنشاق ذرات آلوده منتقل شود.
شریفی گفت: برای پیشگیری از بیماری تب مالت باید در وهله اول دقت کنیم که این بیماری بر اثر تماس غیر بهداشتی با دام نیز منتقل میشود و برای هر گونه تماس با دام باید حتما از وسایل حفاظتی و بهداشتی استفاده شود.
وی بیان کرد: باید از خرید گوشتهای بین جادهای خودداری شود، زیرا هیچگونه اطلاعی از سلامت این گوشتها در دسترس نیست و باید گوشت را از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی و مراکز بهداشت تهیه کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: کشاورزان، دامپروران و قصابها باید از وسایل حفاظت فردی مناسب شامل عینک، دستکش، گان و چکمه استفاده کنند. اگر حیوانی آلودگی داشته باشد، در محیط با تهویه نامناسب، بیماری حتی از طریق استنشاق ذرات ناشی از محصولات دامی نیز میتواند انتقال پیدا کند بنابراین باید حتما از وسایل حفاظت فردی شخصی استفاده شود.
وی اضافه کرد: یکی از راههای انتقال بیماری تب مالت هنگام شیردوشی است؛ در مناطق روستایی و عشایری که بیشتر دامپروری دارند، اگر دست آنها دارای زخم و خراش پوستی باشد موجب انتقال بیماری تب مالت از طریق پوست هنگام شیردوشی میشود به همین دلیل توصیه میشود حتما از دستکش استفاده کنند.
شریفی ادامه داد: هنگام مصرف لبنیات باید از بهداشتی و پاستوریزه بودن آن اطمینان حاصل کرد. همچنین باید توجه شود که مدت زمان استاندارد جوشاندن شیرهای غیر پاستوریزه از زمانی که شیر به دمای جوش یا قل زدن برسد، ۵ دقیقه است.
وی بیان کرد: این بیماری به دلیل علائم بالینی که میتواند ایجاد کند، به بیماری هزار چهره معروف است، اما مهمترین علائم آن شامل خستگی مزمن، سردرد، تعریق شبانه، کوفتگی بدن و تب و لرز گاه گنگ و مبهمی است که ممکن است با دیگر بیماریها اشتباه شود و به موقع تشخیص داده نشود.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: اگر تب مالت به موقع و صحیح درمان نشود، عوارض دراز مدت مهم آن میتواند شامل از کار افتادگی، افسردگی و حتی نازایی باشد و میتواند روی ارگانهای حیاتی بدن مانند طحال، مغز و مغز استخوان نیز اثر بگذارد، معلولیت حرکتی بدهد و در صورت نبود درمان مناسب، حتی اعضای حیاتی بدن مانند کبد و قلب را درگیر کند. / ایسنا